FAQ


F: Saarloos Wolfhond och Ceskoslovensky Vlcak är väl varghybrider och olagliga i Sverige?


S: Saarloos Wolfhond och Ceskoslovensky Vlcak är två hundraser, erkända av både FCI och SKK, och inga varghybrider. Varghybrider ÄR olagliga i Sverige men här klassas bara generation 1-4 sedan inblandning av vild art (i det här fallet varg) som hybrid. Då varginblandningen i dessa raser skedde ganska många år tillbaka i tiden är de alltså fullt lagliga här.F: Man läser ofta att Saarloos Wolfhonds är skygga och reserverade, går det jobba bort detta?


S: Om man ABSOLUT inte vill ha en skygg/reserverad hund varför då köpa en Saarloos? Man köper ju inte en Border Collie med förhoppningen att slippa vall-egenskaperna. Skyggheten/reservationen ÄR rastypiska egenskaper och även om man i många fall kan dämpa dem lite genom att lägga ned mycket tid/energi på miljöträning och socialisering så finns de ju ändå där. Sen skiljer det naturligtvis från individ till individ, eftersom det till stor del är ärftligt kan det mycket väl vara så att den Saarloos man har köpt helt enkelt inte har de förutsättningar som krävs för att bli en väldigt framåt och modig hund.F: Jag har hört att dessa hundar måste äta rått kött, stämmer det?


S: Nej. Alla hundar, oavsett ras, skall naturligtvis ha bra och näringsrik mat och eftersom att de är köttätare är det ju inte svårt att räkna ut vad det innebär. Men att wolfdogs skulle kräva rått kött i större utsträckning än en Schäfer är en myt.F: Kan man lämna en Saarloos ensam?


S: Saarloos lider förmodligen oftare än andra hundar av separationsångest, men börjar man ensamhetsträna tidigt och i små etapper fungerar det oftast. Vet man däremot om att man kommer att bli tvungen att lämna hunden ensam flera timmar om dagen kanske man skall ställa sig frågan om det är rätt att skaffa en hund, oavsett ras.F: Saarloos sägs fungera mycket bra ihop med andra hundar, stämmer det?


S: Utifrån mina personliga erfarenheter skulle jag svara ja och nej på den frågan. Unga hundar och hundar som träffas på neutral mark fungerar oftast mycket bra ihop ja, men när det gäller vuxna hundar (från 2-3år), på hemmaplan och/eller tikar som har fått valpar är det en annan sak. Jag skulle inte råda någon att skaffa två SWHs (eller CsVs) av samma kön om man inte har möjlighet att ha dem separerade OM det skulle visa sig att de inte fungerar ihop efter 2-3 år. För tro mig, när dessa hundar verkligen slåss så gör de det ordentligt!F: Hur mycket aktivering kräver en Saarloos?


S: Precis som när det gäller de flesta andra hundar i samma storleksklass behöver en Saarloos mental stimulans och daglig motion i form av t.ex.; långa promenader, cykling och om möjlighet finns, kunna få springa lösa och leka av sig. Men de är ändå inte lika krävande som t.ex. en Schäfer. Skulle du t.ex. bli sjuk och inte ha möjlighet att gå långpromenad på ett par dagar kommer hunden inte att klättra på väggarna utan finna sig i att ta det lugnt ihop med dig. Att få vara med sin familj/flock ÄR det viktigaste.F: Måste man bo i hus på landet för att äga en sådan här hund?


S: Nej, man kan naturligtvis äga en sådan här hund fast man bor i lägenhet. Men eftersom dessa hundar oftast är något reserverade samt miljökänsliga så kan det naturligtvis bli ganska påfrestande för dem att bo mitt i centrala Stockholm.F: Fungerar dessa hundar bra ihop med barn?


S: Man skall ALDRIG lämna barn och hundar ensamma oavsett vilken hundras det gäller. Både SWH och CsV är stora hundar som ofta använder tassar och tänder när de kommunicerar och även om de inte menar något illa kan det bli väldigt fel. Dessutom har de ofta stark jaktinstinkt vilken kan triggas igång av barns lite udda rörelser och skrik. Växer en hund upp ihop med barn och lär sig umgås med dem på ett bra sätt så fungerar det oftast alldeles utmärkt men för en vuxen hund som aldrig har träffat ett barn i hela sitt liv kan ju dessa små varelser verka lite underliga/skrämmande.F: Går de ha dessa hundar lösa?


S: Naturligtvis varierar det från individ till individ så det går inte vara ja eller nej på den frågan. Saarloos har oftast en stark jaktinstinkt och när den slår till med full kraft är det näst intill omöjligt få hunden att avbryta vilket kan ställa till en del problem. Dessutom lyder de oftast bara av egen fri vilja samt när det passar dem vilket ibland gör det svårt eller omöjligt att ha dem lösa.F: Passar en Saarloos för lydnad/drag/utställning?


S: Man kan naturligtvis träna i princip vad som helst med vilken hund som helst, men vill man satsa helhjärtat på något och komma långt är det naturligtvis bäst att välja en ras som är framavlad för det man har tänkt syssla med. När det gäller lydnad så tror jag ingen rastypisk Saarloos kommer att komma särskilt långt inom den grenen. De är oftast alldeles för egensinniga, envisa, svårmotiverade för det. Däremot tycker jag absolut att man SKA träna vanlig vardagslydnad med dem! När det gäller drag så kan det vara mycket roligt och omväxlande för hunden att köra det på hobby nivå, men har man högre ambitioner finns det andra raser som lämpar sig mycket bättre för detta. Utställning kan fungera med rätt individ, att de är reserverade mot främlingar kan ju försvåra det hela och tyvärr är det så att många domare verkar dåligt pålästa om rasen och accepterar inte att hunden beter sig rastypiskt åt.